Cursus API koppeling testen met postman

Voor de opdracht data verwerking met Knime had ik graag mijn eigen bol.com data verwerkt. Op dit moment zou ik deze data zelf handmatig moeten ingeven in een Excel database. Omdat dit nogal een omslachtig werkje is wilde ik een koppeling maken tussen de bol.com retailer API en mijn eigen database. Om dit te realiseren heb je een communicatielijn tussen de bol.com en de database. Enter een API, met de postman app kun je dus zo’n API bouwen en testen.

In deze eerste fase ging mijn focus vooral naar het verkrijgen van een basis interactie met bol.com. De eerste stap hierin was het leren hoe ik dus kon communiceren met een API. Om een verbinding op te zetten met bol.com heb je eerst een token nodig. Dit is een soort paswoord om toegang te krijgen tot de data van jouw bol.com verkoop account. Deze token kun je aanvragen door een GET verzoek te sturen naar de API van bol. In dat verzoek moeten bepaalde zaken worden toegevoegd. Als eerste de Parameters, dit kun je zien als de woorden die je gebruikt om met de API te communiceren. Zo kan de API weten wat je precies van hem verwacht. In dit geval moest ik dus aangeven dat ik mij wou aanmelden. Een tweede instelling die nodig is zijn autorisaties, dit zijn de inloggegevens om toegang te krijgen tot deze gegevens. Nadat deze zaken zijn ingevuld en verzonden krijg je dus jouw tijdelijke sleutel tot jouw gegevens.

Met deze sleutel in de hand kon ik dus naar de tweede stap, het ophalen van mijn data. In dit voorbeeld wilde ik de product inzichten van één van mijn producten opvragen. Om dit te doen moesten dus weer een aantal parameters klaargezet worden. De API moest weten van welk product ik de gegevens wilde en welke gegevens ik wilde verkrijgen. De volgende stap was het ingeven van de sleutel als autorisatie om zo toegang te krijgen tot mijn gegevens. De laatste stap was het bepalen van de header, hiermee kan ik wat extra informatie doorgeven aan de API. Nadat deze allemaal ingesteld waren was het tijd om het verzoek te sturen en te zien of ik in mijn opzet geslaagd was. En of het was geslaagd, de API gaf netjes de gegevens van het product. (zie hieronder het resultaat) Laat het spelen maar beginnen…

Wil je zelf leren hoe je met Postman werkt? Dat kan via volgende link: https://www.linkedin.com/learning/introducing-postman/enhancing-api-development-with-postman?u=64895124