De Nationale AI Cursus

Voor het vak data verwerving en verwerking kregen we de kans om de nationale Ai cursus van Nederland te volgen. In deze cursus wordt er meer uitleg gegeven bij wat Ai precies is en hoe het impact kan hebben op onze dagelijkse leven. 

Wat is AI?

Als mens zijn we altijd aan het streven om ons eigen leven gemakkelijker te maken. Dit doen we door stukken te automatiseren. Om dit te doen bouwen we machines. Zo’n machine dient telkens om een menselijke handeling na te bootsen. Nu we meer en meer in een informatie tijdperk zijn gekomen zit het vervelende werk hem niet meer in fysieke handelingen maar meer en meer worden dit digitale handelingen. Zoals het verwerken van data, het maken van spreadsheets, het zoeken van verbanden enzovoort. Om dit soort zaken te doen hebben we een nieuw soort machine nodig, een machine die kan redeneren en nadenken voor ons. Een machine die uit zichzelf kan bijleren en ons kan tonen waar het probleem zit of een verband zit. Dit is waar AI goed van pas komt. 

Voor en nadelen van AI

Maar natuurlijk heb je om zo’n systeem te doen draaien veel data nodig. Want als de computer bijvoorbeeld niet weet dat de temperatuur stijgt. (wat dan bijvoorbeeld leid tot het ontdooien van het eten) Dan kan die computer daar niet op inspelen. Dit zorgt ervoor dat dit voor een stukje een privacy kwestie wordt. Denk maar aan Google die weet wat je wanneer zoekt. Deze gegevens gebruiken ze dan weer om analyses te maken en ons op die manier reclame op maat te bezorgen. 

Een ander probleem is dat de wetgeving voor zoiets niet even snel mee kan gaan met de innovatie zelf. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er veel dingen gebeuren die ethisch niet verantwoord zijn ook al zijn ze dan technisch gezien legaal. Zoals men vroeger bijvoorbeeld handelde in gegevens van gebruikers. Wat intussen al illegaal is geworden. Toch vind ik persoonlijk dat deze nadelen nog perfect gecounterd kunnen worden door een goed en duidelijk beleid. 

Reflectie over de cursus

De cursus heb ik gedaan in 2 dagen van elke 2u. Ik vond het voor mij persoonlijk niet altijd de moeite omdat ik al relatief vertrouwd ben met het onderwerp, maar voor een nieuwkomer kan dit zeker een interessante cursus zijn.