JA of JA, de strategie van het geluk

In het vak leiderschap in zelfsturende teams kregen we de kans om een gastcollege te volgen van Frederik Imbo. Mocht je hem nog niet kennen, geef ik je graag een woordje uitleg. Frederik is een spreker die zich bezighoud met hoe je een positieve mindset aan kunt houden. Je kunt hem misschien al kennen van zijn TED-talk (how to not take things personally) die op You tube al meer dan 12 miljoen views heeft. Dit gastcollege ging over hoe je als mens je eigen gelukt kan bepalen.

De 3 facetten van geluk

Frederik begon zijn presentatie met uit te leggen wat nu precies het menselijk geluk bepaald. Verassend bleek dat onze omgeving slechts voor 10% impact heeft op hoe we ons voelen. Daarintegen was de grootste bepaler van ons geluk de genetische bepaling die je meekrijgt bij de geboorte 50%. De overige 40% is het belangrijkste, die wordt bepaalt door je mindset. Dit wil dus zeggen dat je maar liefst 40% van je eigen mood kunt bepalen. Als mens moeten we dus leren om die 10% omgeving niet die andere 40% te laten bepalen.

Huurder of eigenaar van je leven

Dit brengt ons naadloos bij het volgende puntje van zijn presentatie. De Huurders onder ons zijn mensen die zich laten beinvloeden door de omstandigheden. Je kunt ze herkennen doordat ze zich vaak verbergen in een slachtoffer rol en hun frustraties op anderen uiten. De eigenaars daarintegen laat zich niet van zijn stuk brengen door externe factoren (cirkel of influence) en focussen zich op wat er binnen hun cirkel of control ligt. Op welke zaken ze wel een impact kunnen hebben.

Iedereen is op een punt in zijn leven wel eens een huurder geweest. Het belangrijkste is dat je er aan werkt om een eigenaar te worden. Alleen zo kun je volgens mij het maximum uit jezelf halen.

De 3 demensies van Ultiem geluk

Als laatste had Frekerik het ook nog over de drie dimensies van geluk. De eerste is genieten, soms in het leven is het eens nodig om alle zorgen van je werk en het leven los te laten en gewoon even te genieten. De tweede zijn waarden, onze waarden leveren ons voldoening op en geven ons een bepaalde koers in het leven. De laatste dimensie is verbondenheid, als we ons verbonden voelen tot iets neemt onze eenzaamheid af en het geluk toe. Mensen zijn tenslotte niet gemaakt om alleen te zijn, we zijn nu eenmaal groepsdieren. De connectie met het vak leiderschap in zelfsturende teams is dat je pas echt in een zelfsturend team kan werken wanneer je zelf verantwoordelijkheid opneemt voor je eigen geluk. Het lukt tenslotte niet om samen te werken als we allemaal met de vinger naar elkaar wijzen wanneer er iets mis gebeurd. Wil je meer te weten komen over Frederik Imbo of wil je hem eens boeken voor een presentatie dan kun hem bereiken via zijn website: https://imboorling.be/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.