Creating Illustrator Infographics

In mijn vorige blogberichten is het je waarschijnlijk al opgevallen dat ik een passie heb voor data en gegevens. Dit blogbericht gaat dan ook weer over hetzelfde onderwerp. De voorgaande keren heb ik mijn focus gelegd op het verwerven, opslaan en verwerken van gegevens. Nu is het tijd om die gegevens op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren. Om dit tot een succes te brengen heb ik de cursus Creating illustrator infographics gevolgd. Deze cursus helpt je om met Adobe Illustrator gegevens te presenteren door middel van grafieken.

Voorafgaand aan deze cursus heb ik al wat met illustrator gewerkt. Al moet ik daar meteen bij vertellen dat mijn skills zich veelal tot de basis beperken. Dit zal je zeker ook opmerken bij de voorstelling van mijn eindresultaten. Het zou me dan ook niet misstaan om nog eens een basis cursus illustrator te volgen bovenop degene die ik nu reeds gevolgd heb. Vooraleer je kan beginnen met de grafiek te vorm te geven moet je uiteraard eerst jouw gegevens toevoegen aan illustrator. Ikzelf heb er in de eerste oefening voor gekozen om het voorbeeld van de leraar te volgen en een grafiek van fictieve omzet cijfers te weergeven. 

De gegevens kun je toevoegen door de grafiek te selecteren. Vervolgens klik je op de rechter muisknop en kies je gegevens. Het resultaat is een tabel zoals bovenstaande. In dit geval heb ik deze gegevens gewoon over getypt in deze vorm. Bij grotere datasets kun je jouw gegevens gewoon uit Excel kopiëren en hierin plakken. De aanhalingstekens die ik bij de jaartallen heb ingegeven dienen om aan te geven dat dit getal een tekst is en dus niet tot de dataset behoort. Wanneer je daarna op het vinkje klikt krijg je dus een resultaat als onderstaande. Na wat editing zoals aanpassing van de kleuren is het resultaat compleet.

Voor de 2de grafiek heb ik gekozen om de resultaten van mijn roos van Leary test te gebruiken. Dit omdat ik vorig semester nogal problemen had met het digitaliseren van deze grafiek om die vervolgens op mijn website te plaatsen. Bij deze grafiek heb ik een aantal kleine aanpassingen gedaan. Zo heb ik een achtergrond geplaatst. De grafiek zelf heb ik van kleur veranderd naar het wit en het lettertype van cijfers op de grafiek heb ik gewijzigd. Ik ben tevreden van het resultaat. Ook al is dit nog niet wat ik ervan verwacht had, na een basiscursus illustrator wordt dit zeker stukken beter.