Learning SQL essentials training

Omdat ik een enorme interesse heb in data en de verzameling ervan. Wilde ik mijn kennis op het gebied van databases wat bijschaven. Dit heb ik gedaan door de Linkedin Learning cursus Learning SQL essentials training te volgen. In de cursus leer je de basis programmatie van een SQL database. 

Voor de training had ik enkele zaken nodig. Ten eerste heb je uiteraard een database systeem nodig, in mijn geval was dit SQL lite studio. Ten 2de werd er gevraagd om een tekst editor te downloaden, in dit geval was dit Notepad+. Voor ik verder ga met de technische uitleg die ik tijdens deze cursus heb gekregen wil ik even stil staan bij de basis begrippen die ik in deze cursus gezien heb.

Wat is SQL: SQL is een relationele database ingedeeld in verschillende 2 dimensionele tabellen die bestaan uit rijen en kolommen. 

Wat is een Record: Een record is een andere benaming voor een rij. 

ID kolom: De ID kolom is de kolom die gebruikt wordt om een rij te identificeren. Dit is dus een unieke code of naam die de rij in de tabel gekregen heeft. 

Nu je al een beetje voorbereid bent kunnen we verder gaan met de technische uitleg. We beginnen met het zoeken in één van de voorgeprogrammeerde databases. De code hiervoor is SELECT name, continent, region FROM country WHERE continenet = ‘Europe’ ORDER BY Name. In deze code zitten verschillende zaken verwerkt: 

  • De SELECT dient om aan te geven aan je database dat je een bepaald deel van de data wilt selecteren. In dit geval wil je de kolommen Name, continent en Regio selecteren. 
  • Met de FROM country WHERE continent = ‘Europe’ geef je aan dat je enkele de landen wil zien waarvan de waarde in de kolom continent gelijk is aan Europa. Let op! Men gebruikt hier de FROM country omdat de unieke code in deze tabel de naam van het land is. 
  • De ORDER BY Name functie heb ik gebruikt om aan te geven dat je de landen in alfabetische volgorde wilt zien verschijnen.

Het volgende stukje code dat ik graag wil tonen is het toevoegen van een Record aan je gegevenslijst. Het is zo dat wanneer je data verzameld in een database dat de kans natuurlijk groot is dat je gegevens zult willen toevoegen nadat deze in je database verzameld zijn. Hiervoor heb je opnieuw een aantal elementen nodig. (de volledige code staat in de foto onder de uitleg). 

  • De SELECT*FROM customer gebruik je om aan je database te vertellen dat je alle gegevens uit de tabel customer wilt zien verschijnen. 
  • Met de INSERT INTO customer vertel je dat je een nieuwe rij wilt toevoegen aan de tabel customer.
  • Daarna geef je meteen aan bij welke kolommen je waarden wilt toevoegen. Dit doe je door tussen haakjes de namen van die kolommen op te sommen. Je geeft enkel de kolommen aan die effectief gebruikt zullen worden in je tabel. Als de waarde voor een bepaalde kolom niet gekend is dan noem je deze niet op.
  • In de 2de rij geef je aan wat die waarden dan precies zijn. Dit doe je door de functie VALUES te gebruiken en vervolgens tussen haakjes deze waarden op te noemen. Let op! de waarden moeten tussen aanhalingstekens gezet worden zodat de database goed kan zien wat die waarden precies zijn.

Ik vond dit een fantastische cursus. Vooral omdat je niet alleen een stukje code geeft maar er ook meteen bij verteld waarom je dit gebruikt. Indien je zelf graag de cursus wil volgen twijfel dan niet en klik op volgende link: https://www.linkedin.com/learning/sql-essential-training-3/creating-a-table?u=64895124